ca
 
Llocs d'interès
Afegir a favorits

La Farga d'Aram - Molí Paperer

La Farga és un edifici industrial de planta rectangular i coberta a dues aigües situat damunt el trajecte del rec Major, al sud de Banyoles. Va ser construït a partir de lloses i carreus de travertí.

Inicialment va acollir una farga d’aram. Apareix citada en un document del 1685 i durant el segle XVIII, va assolir segurament el seu moment de màxima producció ja que tenia tres o quatre martinets.

El molí paperer també pren el nom de la família Escatllar, família originària de Besalú on tenien una fàbrica de paper, que a l'any 1897 va entrar en la propietat de la farga. A partir d'aquest moment l’edifici s’adapta a fàbrica de paper, però coexisteixen les dues activitats fins al seu tancament a mitjans del s. XX. S’hi instal•len rodes de molí paperer i s’aixequen una tercera i quarta planta per a convertir-les en sales d’assecatge. Per això avui es veu una combinació de travertí i maó.

L’any 1983 es cedeix l’edifici a l’Ajuntament de Banyoles i s'adequa la planta baixa per a la recuperació de la fabricació artesanal de paper.

Actualment  l'entitat Sastres Paperers gestiona l’ús d'aquest molí paperer, l'únic de les comarques gironines. Hi elabora paper de forma totalment tradicional i hi porta a terme activitats i tallers per a la difusió i formació d’aquest ofici, tan per a particulars, escoles i/o grups.

Per a més informació, contacteu amb Sastres Paperers:
Ed. La Farga d’Aram / Molí Escatllar
Carrer Concòrdia de les Aigües de l’Estany, 1
Telèfon: 653 447 147
www.sastrespaperers.com
info@sastrespaperers.com

Horari: de dilluns a divendres de les 7h a les 15h
S'adapten horaris per a les visites concertades i de grup.

Comparteix:
  • Visites guiades i concertades
App Banyoles

#debanyoles