ca
 
Llocs d'interès
Afegir a favorits

Muralla Medieval

Banyoles conserva un únic tram de la muralla d'uns 80 mètres de llargada, que protegia la ciutat des del s. XIII fins al s. XV.

La història de la muralla és una gran desconeguda pel públic en general. La muralla banyolina es va començar a bastir en el segle XIII i va ser enderrocada definitivament en el XIX, quan era un llast per al creixement urbà banyolí. L’any 2006 la ciutat en va recuperar el fragment que ara es pot visitar.

Del tram que se’n conserva, paral·lel al carrer Muralla, en destaquen les dues glorietes d’inspiració gòtica de planta hexagonal amb arquets trilobulats treballats en llosa de travertí i unes cúpules rematades per set pinacles. Està assentat damunt dels subsòl de travertí i mostra un parament de carreus, força escairats, de pedra de Banyoles.

La cara externa té una sobreelevació i, al seu damunt, hi ha el camí de ronda de Can Lavall. La porta central és de llinda monolítica de fals arc rebaixat de maó.

Les obres d’emmurallament de la Vila de Banyoles van iniciar-se l’any 1209 i continuaren al llarg del s.XIII. El recorregut de la muralla no fou completat probablement fins al s.XV.

La recuperació del fragment de muralla va incorporar un espai de zona verda pública de 2.574 m que inclou un parc infantil i acull al llarg de l'any diversos actes de tota mena, com el festival de la veu (a)phonica i la fira medieval fantàstica "Aloja".  

Ubicació carrer Muralla

Comparteix:
App Banyoles

#debanyoles