ca
 
Llocs d'interès
Afegir a favorits

Església de Santa Maria dels Turers

Santa Maria dels Turers és una de les principals esglésies de Banyoles i un dels primers exemples del Principat d’arquitectura gòtica catalana, formada per una nau central amb un absis heptagonal.

L'edifici es va començar a construir a finals del s. XIII - principis del XIV, i va rebre molta influència del gòtic francès. Es considera d’estil gòtic antic i com a curiositat cal destacar que s’aprofiten procediments i formes del vell romànic, així com la tècnica dels antics picapedrers i pedrers de la zona.

La seva estructura ha sofert moltes modificacions. En origen era d’una sola nau amb quatre tramades, l’absis i la primera tramada corresponen a aquesta primera idea, però la resta de la nau torna a les solucions constructives del romànic, conservant però el sistema de voltes de creueria, en una barreja d’estil gòtic i romànic.

El cor és de 1570, la nau lateral nord del ss- XVII-XVIII, la del sud és del s. XIX, igual que el pòrtic neoclàssic de ponent. El campanar és de “cadireta” o espadanya en pisos decreixents, amb obertura per a dues campanes cadascun.  És un tipus de campanar molt típic de les esglésies romàniques del Pla de l’Estany.

Posteriorment, entre els segles XVII i XIX, es van construir les dues naus laterals. L’absis és hemidecagonal, amb set finestrals. Els vitralls policromats són recents, de mitjan s.XX i d'estil neogòtic. La portalada gòtica estava en el mur lateral sud, però fou traslladada a la zona de l’absis el 1864. Està formada per arcs ogivals i un timpà amb pintures murals del s. XIV, sobre el tema de la crucifixió.

El nom de Santa Maria del Turers, és una evolució de l’antic nom, ja que  s’anomenava del Turario (Turó).

Ubicació : Plaça de Santa Maria, 6.

Comparteix:
  • De dilluns a diumenge, de les 9h a les 20.30h
  • Entrada gratuïta
App Banyoles

#debanyoles