ca
 
Llocs d'interès
Afegir a favorits

El límit

El límit és un dels elements més singulars del rec Major. Es tracta d'una curiosa estructura triangular situada damunt del rec, entre l'Estany i l'edifici de Can Quim del rec. .

El funcionament és molt simple, però no per això menys enginyós: com que està bastit just al damunt del rec, actua com a barrera per a l’aigua i l’obliga a circular per sota seu, com si es tractés d’un embut.

La seva base és foradada rectangularment i permet el pas de l’aigua del rec. Les parts inferior i superior del forat de la construcció defineixen els nivells mínim i màxim, respectivament, del flux d’aigua. És a dir, actuen com a límits de cabal del rec. D’aquesta manera s’aconsegueix fixar un cabal màxim, que no pot ser modificat, d'aquí el nom de “Límit”. I amb aquest control, cap agricultor podia augmentar ni disminuir el cabal del seu rec. 

Encara que es desconeix el moment exacte de la seva construcció, apareix descrit en un document de l’any 1832. A més de regular el cabal del rec i antigament també s'utilitzava per evitar inundacions. També és un bon indicador per conèixer el nivell de l’Estany, que varia al llarg de l’any.

Ubicació

Comparteix:
App Banyoles

#debanyoles