ca
 
Llocs d'interès
Afegir a favorits

Vil·la romana de Vilauba

La Vil·la romana i visigoda de Vilauba (Camós) es troba situada en una petita vall que s’estén a uns 3 quilometres de l’estany de Banyoles, endirecció cap al Santuari de Rocacorba.

Va ser descoberta l’any 1932 però les excavacions sistemàtiques que s'allarguen fins avui dia, no començaren fins el 1978. Aquestes excavacions es duen a terme a través del Grup de Recerca Arqueològica del Pla de l’Estany, es coordinen des del Museu Arqueològic de Banyoles i permeten estudiar com eren les vil·les romanes de l’època altimperial (segles I-III dC), de l’etapa baiximperial (IV-V dC) i del període visigòtic (VI-VII dC), quan la vil·la es transforma ja en un vicus o poble altmedieval.

Aquesta recerca continuada fa que sigui una de les vil·les més ben estudiades de Catalunya i la converteix en una cita essencial pel coneixement del món rural romà i visigot.

De la vil·la es conserva la pars urbana (la part residencial) i la pars rustica (zona de treball). Destaca de la part residencial la capella de la casa on s’hi trobava el larari, el rebost, el triclinium o menjador i els banys, descoberts recentment. Es conserven també les restes baiximperials de la vil·la (IV-V dC) i les restes del vilatge visigòtic conformat per tres cases amb els respectius patis.

Entre els objectes recuperats cal destacar les tres figures de bronze del larari, nombroses monedes, vasos ceràmics, eines d’os, bronze o ferro, restes humanes, fauna i vegetals carbonitzats.

El topònim Villa Alba, que fa referència a una masia propera i de la qual avui pren nom el jaciment, suggereix la seva possible continuïtat a partir de l’època medieval i és també un clar testimoni de la profunda petjada romana en aquest territori.

El jaciment està restaurat i és visitable amb visita guiada en què s’explica com era la vida rural d’època romana tant pel públic escolar com pel públic general. El recorregut està senyalitzat amb plafons explicatius i també s’ofereix, sota demanda, la possibilitat d’una visita interactiva amb suport 3D que permet viatjar al passat i veure en primera persona com eren les termes, el rebost, el larari, les latrines o el triclini de Vilauba.

Si vols visitar la vil·la, consulta aquí. 

 

Per a més informació, www.museusdebanyoles.cat

Museu Arqueològic
Plaça de la Font, 11
Tel. 972 57 23 61
macb@ajbanyoles.org

Comparteix:
App Banyoles

#debanyoles