Els recs de Banyoles són una infraestructura singular de la ciutat. Es tracta d’una xarxa de petits canals, construïts pels monjos del monestir de Sant Esteve al s. IX, que condueixen l’aigua provinent de l’Estany.
Així, tot seguint el pas de l’aigua a través dels recs, ens endinsarem al centre del poble on descobrirem la importància de l’aigua en l’economia i la vida dels banyolins i banyolines.
Descarrega't aquí la ruta
El Museu Darder és un dels més antics de les comarques gironines, inaugurat el 1916. Actualment, l’Espai Darder, acull una col·lecció d’història natural que recrea la visió que es tenia de les ciències naturals del s. XIX i XX.
Una altra part del museu, l’Espai d’Interpretació de l’Estany, està dedicada a l’explicació i divulgació de la formació de la zona lacustre.
Per a més informació, horaris i preus cal consultar la pàgina web de Museus de Banyoles
www.museusdebanyoles.cat
Museu Darder Plaça dels Estudis, 2 17820 Banyoles Tel. 972 57 44 67 www.museusdebanyoles.cat museudarder@ajbanyoles.org
El Museu Arqueològic de Banyoles acull una extensa col·lecció provinent de diverses excavacions de la comarca. La visita es divideix en sales de diverses èpoques: paleontologia, prehistòria i història.
Algunes de les peces més importants que s’hi poden observar s’han recuperat als jaciments de: les Coves de Serinyà, la vil·la romana de Vilauba, el poblat Neolític de la Draga.
Museu Arqueològic Plaça de la Font, 11 17820 Banyoles Tel. 972 57 23 61 www.museusdebanyoles.cat macb@ajbanyoles.org
El monestir de Sant Esteve és la seu fundacional de la ciutat de Banyoles i conserva diferents estils arquitectònics degut a les diverses destruccions i reconstruccions que ha patit al llarg dels segles.
A l’interior s’hi troba el retaule gòtic de Nostra Senyora de l’Escala (s. XV) i l’Arqueta de Sant Martirià (s. XV).
La visita, tan a l’interior de l’església com al claustre, es fa a través de visita guiada que es pot concertar a través del Museu Arqueològic de Banyoles.
Ubicació del Monestir de Sant Esteve
Una de les principals esglésies del poble és la de Santa Maria dels Turers.
Aquest és un dels primers exemples del Principat d’arquitectura gòtica catalana, formada per una nau central amb un absis heptagonal.
Posteriorment, entre els segles XVII i XIX, es van construir les dues naus laterals. Els vitralls són recents, de mitjan s.XX.
Horari: de dilluns a diumenge, de les 9h a les 20.30h Entrada lliure
La Llotja del Tint és l'únic edifici de tint manufacturer que es conserva a Catalunya.
Es tracta d’un edifici gòtic civil del s. XV destinat al tint de robes o teixits de llana que es fabricaven a Banyoles.
Té dues naus separades per quatre grans arcades ogivals. Aquestes sostenen la tramada de fusta, originàriament amb coberta a dos vessants. L’entresolat, l’actual segon pis, és de voltes d’aresta i s’hi accedeix per mitjà d’una escala amb volta de llosa.
En el seu origen es destinava al tint de les robes o teixits de llana que s’elaboraven a la ciutat de Banyoles. La gran alçària de l’edifici es deu al fet que en el procés de tint es produïen vapors insans que s’intentaven evitar amb l’alçària. Les teles, una vegada tenyides, es penjaven sota la teulada per tal de fer el primer assecat. L’aigua que s’utilitzava en aquest procés preindustrial provenia del rec Major.
Després de caure en desús durant molts anys, el 1971 l’Ajuntament de Banyoles va recuperar l’edifici a fi d’evitar-ne la destrucció.
Per a més informació i visites cal contactar amb el Museu Arqueològic:
Ubicació de la Llotja del Tint
La Pia Almoina és un palau gòtic, que originalment acollia una institució benèfica dedicada a repartir pa i roba a les famílies pobres de la vila.
Aquest edifici es va formar a partir de dues cases romàniques (s.XIII).
Actualment hi trobem el Museu Arqueològic de Banyoles i també és seu del Centre d’Estudis Comarcals.
Per a més informació i horaris cal consultar la pàgina web de Museus de Banyoles
Les pesqueres són petites construccions que trobem dintre l’aigua de l’Estany a la riba est i declarades Bé Cultural d’Interès Naciona (en la categoria de Jardí Històric) per la Generalitat de Catalunya.
En total trobem 20 pesqueres, cada una amb un nom particular. La seva construcció va iniciar-se a mitjan s.XIX fins 1931, i al llarg d’aquests anys s’han reformat i condicionat.
Inicialment, la funció de les pesqueres era per guardar el material per a la pesca. Posteriorment, moltes d’elles van augmentar la superfície per tal de poder-hi guardar una barca. Finalment, amb l’arribada de la pràctica de l’esport i l’auge de la burgesia banyolina, es van adaptar per a poder-s’hi banyar i, fins i tot allotjar.
La major part de les 20 pesqueres són d’ús privat (concessió administrativa). L’única a la que es pot accedir és a la pesquera número 10, utilitzada com a Oficina de Turisme de l’Estany.
A Serinyà, municipi situat a 5km al nord de Banyoles, trobem un conjunt de jaciments del paleolític que permeten explicar i divulgar les formes de vida de les societats prehistòriques.
Ofereixen diferents tipologies de visites i activitats, totes incloses en el preu de l’entrada: visita individual, visita guiada, tallers...
Per a més informació, horaris i preus cal consultar la pàgina web del parc.
http://www.plaestany.cat/coves
Parc de les Coves Prehistòriques de Serinyà Carretera C-66 (Girona – Olot) km. 51 17852 Serinyà Tels. 972 59 33 10 (caps de setmana) / 972 57 35 50 (de dilluns a divendres) www.plaestany.cat/coves coves.serinya@plaestany.cat
La vil·la romana i visigoda de Vilauba (Camós) es troba situada en una petita vall que s’estén a uns 3 quilometres al sud del municipi i de l’estany de Banyoles.
Va ser descoberta l’any 1932 però les excavacions sistemàtiques no començaren fins el 1978. Aquestes excavacions es duen a terme a través del Grup de Recerca Arqueològica del Pla de l’Estany i es coordinen des del Museu Arqueològic de Banyoles.
La recerca continuada fa que sigui una de les vil·les més ben estudiades de Catalunya i la converteix en una cita essencial pel coneixement del món rural romà i visigot.
Les restes més significatives de Vilauba corresponen a l’etapa altimperial (segles I-III dC), quan la vil·la s’organitzava entorn d’un pati central delimitat per unes galeries porticades. De la vil·la es conserva la pars urbana (la part residencial) i la pars rustica (zona de treball). Destaca de la part residencial la capella de la casa on s’hi trobava el larari, el rebost, el triclinium o menjador i els banys, descoberts recentment. Es conserven també les restes baiximperials de la vil·la (IV-V dC) i les restes del vilatge visigòtic conformat per tres cases amb els respectius patis.
El topònim Villa Alba, que fa referència a una masia propera i de la qual avui pren nom el jaciment, suggereix la seva possible continuïtat a partir de l’època medieval i és també un clar testimoni de la profunda petjada romana en aquest territori.
La vil·la romana visigoda de Vilauba és un jaciment visitable amb visita guiada en què s’explica com era la vida rural d’època romana tant pel públic escolar com pel públic general.
Per a més informació, visites, horaris i preus cal consultar la pàgina web de Museus de Banyoles
Ubicació de la Vil·la romana de Vilauba
Passeig pel centre històric de Banyoles que ens endinsa al passat de la ciutat. Carrers i places ens guien pels principals monuments del barri vell: plaça Major, Llotja del Tint, Muralla Medieval, monestir de Sant Esteve, església gòtica de Santa Maria dels Turers i els museus (Arqueològic i Darder).
Gran part d’aquest recorregut transcòrrer per zones per a vianants, essent un itinerari adaptat per a gent amb mobilitat reduïda.
Característiques: és un recorregut planer i majoritàriament per carrers per a vianants, adaptats per a gent amb mobilitat reduïda. Recomanació: recomanem aparcar el cotxe a la zona de l’Estany, tan sols a 10 minuts a peu fins el centre. L’accés de l’Estany al barri vell és a través de zones per a vianants.
Descarrega't aquí la ruta.
Aquestes rutes, basades en el llibre "Soldados de Salamina" de l’escriptor Javier Cercas, consten de diversos itineraris que passen per Palol de Revardit, Sant Miquel de Campmajor, Cornellà del Terri, el Santuari de Santa Maria del Collell, entre d'altres llocs. Són llocs fortament afectats per la Guerra civil Espanyola. > Consell Comarcal Pla de l'Estany
El 1990 es van descobrir les restes d’un antic poblat neolític instal·lat a la zona nord-est de l’Estany. Les excavacions dutes a terme han permès determinar que es data de fa 7.200 anys (mitjans – finals del VIè mil·leni a.C.).
Actualment s’hi poden visitar les reproduccions de les antigues cabanes i descobrir com era la vida a l’època del neolític.
Ubicació a Google Maps
Es va construir l’any 1685 per treballar l’aram i constava d’una roda, un martinet i una fornal. Més endavant es va ampliar i va anar passant a hereus directes o indirectes fins que, a finals del s. XIX, la família Escatllar va dur a terme la darrera ampliació per així poder fabricar paper. Les dues activitats van coexistir fins el seu tancament a mitjan s.XX.
L’any 1983 es va cedir l’edifici de la Farga d’Aram a l’Ajuntament de Banyoles, que n’ha adequat la planta baixa per a la fabricació artesanal de paper.
Actualment Sastres Paperers gestionen l’ús d’aquest molí i elaboren paper de forma totalment tradicional, però també s’hi porten a terme activitats i tallers per a la difusió i formació d’aquest ofici, tan per a particulars, escoles i/o grups.
Horari: de dilluns a divendres de les 7h a les 15h Visites concertades i de grup, s’adapten a l’horari acordat
Per a més informació, contacteu amb Sastres Paperers: Sastres Paperers SC Ed. La Farga d’Aram / Molí Escatllar Carrer Concòrdia de les Aigües de l’Estany, 1 17820 Banyoles Telèfon: 653 447 147 www.sastrespaperers.com info@sastrespaperers.com
Per conèixer a fons el centre i la història de Banyoles i comarca, a través dels Museus de Banyoles ofereixen un ampli ventall de possibilitats adaptades a totes les edats i preferències. Per a més informació, contacteu amb:
Art en Brut Gallery és una galeria - associació cultural d'art modern i contemporani que presenta a la seva programació prestigiosos artistes nacionals i internacionals, donant especial suport i visibilitat als artistes locals. Després de cinc anys ubicada a la Botigueta del Cort Reial (Girona), dissenyada pel banyolí Lüís Güell, al setembre de 2019 vam traslladar Art en Brut Gallery a Banyoles, la terra que va veure néixer artistes com l'indomable Lluís Güell. A Art en Brut l'art s'estima, i treballem en el que ens entusiasme, el món de l'art!
Sigueu benvinguts i benvingudes!
Tota la informació i exposicions en curs a:
www.artenbrut.info
ART EN BRUT GALLERY
Adreça: Plaça Doctor Rovira 1,
Població: Banyoles
Telèfon: 606 887 933
Correu: artbrut68@gmail.com
Pàgina Web: www.artenbrut.info
Oferta d'activitats adaptades a les mesures de prevenció i seguretat per a la Covid-19.
Consulta el catàleg interactiu d'activitats d'OCTUBRE A DESEMBRE:
Banyoles és un poble amb una llarga història. Al centre hi trobem representada l’època medieval en diversos edificis i espais.
Durant uns dies, el barri vell de la població es transforma i reviu combats de cavallers, l’entrada de l’Abat Bonitus, un mercat medieval i moltes activitats i tallers per a totes les edats.
Aloja. Fira Medieval Fantàstica 2020 Dies: 9 (tarda), 10 i 11 d’octubre Lloc: plaça Major, Muralla i espais del centre històric
Organitzador: Ajuntament de Banyoles – Àrea de Promoció Econòmica
El Tren Pinxo és un tren turístic de 3 vagons amb capacitat per a 60 persones.
Aquest tren ha heretat el nom amb què popularment es coneixia el tramvia que unia Girona i Banyoles del 1928 al 1956.
El recorregut que ens ofereix el Tren Pinxo ens permet gaudir de la natura i el paisatge de l’entorn de l’Estany fins arribar a l’església romànica de Santa Maria de Porqueres (la més important de la comarca). A continuació ens guia pel centre històric de Banyoles passant pels principals punts i atractius del barri vell. > Per a més informació, contacteu amb: Tren Pinxo Passeig Darder, 10 17820 Banyoles Telèfon: 699 194 707 www.eltrenpinxo.cat info@eltrenpinxo.cat