ca
 
Llocs d'interès
Afegir a favorits

Pia Almoina

La Pia Almoina és un palau gòtic construït a partir de  dues cases romàniques (s.XIII), que originalment acollia una institució benèfica dedicada a repartir pa i roba a les famílies pobres de la vila, d'aquí el seu nom.

Ubicat en ple centre històric de Banyoles, acull el Museu Arqueològic Comarcal de Banyoles des dels seus inicis entorn al 1932. Es tracta d’un palau exemplar del gòtic civil català, conegut especialment pel seu pati central de planta quadrangular voltat, a l’alçada del primer pis, per una magnífica galeria gòtica d’arcs ogivals amb capitells vegetals de pedra nummulítica de Girona. 

En el segle XIV l’edifici va esdevenir la seu del Consell o Universitat de Banyoles (l’equivalent a l’actual Ajuntament), que hi va romandre fins el 1928, quan es va traslladar a l’emplaçament actual del Passeig de la Indústria. 

A nivell decoratiu l’edifici conserva restes de pintura mural gòtica, amb figures zoomorfes, a la denominada sala Corominas –l’espai més noble de la finca, probablement on es reunia el Consell–, així com també grafits medievals a l’actual sala de Prehistòria, un dels quals representa un soldat sobre el seu cavall.

Amb el pas dels anys, la necessitat d’ampliar els espais expositius i els magatzems va motivar la compra i annexió d’edificis veïns com Can Fornells, Can Paulí o Can Xueta. Actualment el Museu està immers en una profunda renovació, iniciada el 2009, que permetrà disposar, d’aquí pocs anys, d’unes instal·lacions adaptades al segle XXI, a l’alçada dels millors museus catalans.

Per a més informació, www.museusdebanyoles.cat

Plaça de la Font, 11
Tel. 972 57 23 61
macb@ajbanyoles.org

 

Comparteix:
  • Entrada gratuïta
App Banyoles

#debanyoles