ca
 
Llocs d'interès
Afegir a favorits

Llotja del Tint

La Llotja del Tint, del s. XV, és un dels pocs edificis gòtics industrials que queden a Catalunya. Estava dedicat al tint de la llana i és l'únic edifici de tint manufacturer que es conserva a Catalunya.

Té dues naus separades per quatre grans arcades ogivals que sostenen una tramada de fusta, originàriament amb coberta a dos vessants. L’entresolat, l’actual segon pis, és de voltes d’aresta i s’hi accedeix per mitjà d’una escala amb volta de llosa.

L'edifici també es caracteritza per tenir una gran alçària degut al fet que en el procés de tint dels teixits de llana o d'altres robres, es produïen vapors insans que s’intentaven evitar amb l’alçària. Es creu que les teles, una vegada tenyides, es penjaven sota la teulada per tal de fer el primer assecat i l’aigua que s’utilitzava en aquest procés preindustrial provenia del rec Major, que passa per l'edifici.

Pel que fa al funcionament de la indústria, el rec major es desviava dins l’edifici i l’aigua circulava a través d’unes tines o banyeres  excavades a la roca on s’hi posaven les teles per tenyir. El rec donava la volta a l’interior de l’edifici i tornava a sortir al seu curs originari.

L’Ajuntament de Banyoles va recuperar l’edifici l'any 1971, després de caure en desús durant molts anys, a fi d’evitar-ne la destrucció.

Ubicació  : Carrer Sant Pere, 8,

Comparteix:
App Banyoles

#debanyoles