ca
 
Llocs d'interès
Afegir a favorits

Museu Arqueològic

El Museu Arqueològic de Banyoles es troba situat a l'edifici gòtic de la Pia Almoina, en ple Barri Vell, i acull una extensa col·lecció de materials paleontològics i arqueològics provinents de diverses excavacions de la comarca, més concretament dels jaciments de les Coves de Serinyà, la vil·la romana de Vilauba, el poblat Neolític de la Draga.

L'embrió del museu va ser l' Escola d'Arts i Oficis de Banyoles inaugurada l'any 1928.  Per tal que els estudiants poguessin fer pràctiques de dibuix al natural, el 1931 es van portar a l’edifici dos capitells romànics procedents del claustre del monestir de Sant Esteve de Banyoles. Un any després, el 1932, es descobria la Vil·la Romana de Vilauba (Camós) durant la construcció d’una carretera i la rellevància de les troballes va fer que es creés un petit museu, conegut aleshores com a Museu d’Antiguitats Comarcals.

Durant els primers anys, el Museu comptava amb una única sala al primer pis. I no va ser fins al 1949 que es va inaugurar una nova sala, la de Prehistòria, amb col·leccions d’època paleolítica de les coves de Serinyà.

L'any 1954 es va arranjar la planta baixa de l’edifici, es va ampliar amb una nova sala d’Història, on s’exposaven els materials ibèrics, romans, medievals, però també moderns, 

I l’1 de març de 1962  va ser declarat Monumento histórico-artístico per part del Ministerio de Educación Nacional. D’aquesta manera la institució esdevenia, de manera oficial, el destí definitiu dels materials procedents de les excavacions arqueològiques i paleontològiques del Pla de l’Estany, situació que, amb l’arribada de la democràcia, fou ratificada per la Generalitat de Catalunya el 1982.

El 1976 es van remodelar totalment les sales de Prehistòria i al 1987 es va crear una sala de Paleontologia. Ara, després d’una reforma museogràfica parcial duta a terme a mitjan de la dècada dels 90 del segle passat, en part per encabir els nous i excepcionals materials procedents del Poblat Neolític de la Draga, el Museu està immers en el repte més gran des de la seva creació: la renovació integral totes les seves instal·lacions, des dels magatzems fins a les sales d’exposicions, que l’han de convertir en un centre de referència nacional i internacional.

Per aquest motiu, actualment es troba tancat i no és visitable

Per a més informació, www.museusdebanyoles.cat

Adreça:
Plaça de la Font, 11
Tel. 972 57 23 61
macb@ajbanyoles.org

 

Comparteix:
App Banyoles

#debanyoles