ca
 
Llocs d'interès
Afegir a favorits

Rentador de la plaça del Teatre

Abans que, a mitjan segle passat, l'aigua corrent i els safareigs domèstics (i més tard, les rentadores elèctriques) s'instal·lessin a les vivendes, a l'hora de fer la bugada s'havia de recórrer a rentadors situats a tocar d'un curs d'aigua. A Banyoles, aquests es varen situar a la xarxa de petits canals procedents dels recs que travessaven la ciutat. 

Un dels més grans que es conserva al centre de la ciutat és el rentador de la plaça del Teatre, una de les places més antigues de la ciutat, prop del monestir rde Sant Esteve i per on hi passa  el rec de la Figuera d’en Xo. En una cantonada, una mica amagat, hi ha aquest rentador públic cobert molt ben conservat.

 

La plaça del Teatre

La plaça del Teatre rep aquest nom en record de l’antic teatre (Teatre Principal) construït allà a mitjan segle XIX, en les antigues carnisseries municipals. Actualment una part de la plaça ocupa un tros de l’antic teatre i encara ara existeix l'edifici de l'antiga carnisseria de l'abat (actual can Buch).

Fins a la construcció de la Plaça Major, va ser la Plaça, i després, en fer-se la de la Vila Nova, va passar a ser la plaça de la Vila Vella (1209, 1368-1675, 1729-1790). El 1724 també rebia el nom de "plasseta de la Carnisseria" o de les Carnisseries, per haver-hi les carnisseries municipals.

A partir de l'any 1872 ja és coneguda com a plaça del Teatre.

Ubicació

Comparteix:
App Banyoles

#debanyoles