ca
 
Llocs d'interès
Afegir a favorits

Recs

Els recs de Banyoles són una infraestructura singular de la ciutat. Es tracta d’una xarxa de 33 quilòmetres de petits canals, construïts pels monjos del monestir de Sant Esteve a partir del s. IX, que condueixen l’aigua provinent de l’Estany i travessen tota la ciutat fins a la riera Canaleta. 

La xarxa de recs està formada per sis canals principals que surten de la vora de l’estany i segueixen en direcció sud fins al riu Terri. Els canals estan construïts amb pedra i argamassa i excavats al subsòl de travertí.

Els seus noms actualment  son els següents: Rec de Ca n’Hort, d’en Teixidor, de la Figuera d’en XoMajor, dels Xucladors i Guèmol. D’aquests,  només els cinc primers entren dins la ciutat de Banyoles, on es bifurquen en diversos brancals i conformen una xarxa de trenta-tres quilòmetres de longitud total.

Els primers van ser construïts al s. IX per proveir d’aigua el monestir de Sant Esteve, dessecar les zones d’aiguamolls i guanyar nous terrenys de conreu. Actualment una bona part de la xarxa està soterrada a causa del creixement de la ciutat durant el s. XX, però encara s’utilitzen per regar alguns conreus. Tot i això, en les últimes dècades l’Ajuntament de Banyoles ha treballat per recuperar-ne la visibilitat.

El rec Major és el que va concentrar la major part d’indústries i molins de la població, on es fabricaven una àmplia varietat de productes com draps de llana, paper, farina, pells i fins i tot pólvora.

Existeixen dues rutes per visitar-los, la ruta dels recs, ruta circular amb inici i final a l'Estany, i la ruta del rec Major, que s'endinsa pel passat industrial de la ciutat.

Comparteix:
App Banyoles

#debanyoles