ca
 
Rutes
Afegir a favorits

Can Morgat i Puig Clarà

Recorregut a peu senyalitzat que forma part dels Itineraris per l'Espai Natural protegit de l'Estany de Banyoles, un espai natural únic, de gran valor geològic, ecològic, paisatgístic i cultural.

Aquesta ruta permet visitar l’església romànica de Santa Maria de Porqueres, les llacunes de Can Morgat i gaudir de la impressionant vista panoràmica de l'Estany de Banyoles des de Puig Clarà, a 315 mètres d'altitud. 

L’església de Santa Maria de Porqueres es un dels principals exemples del romànic de la comarca i es troba al “cap de l’estany”, segons l’antiga documentació. Les primeres notícies que es tenen daten del 906. Es tracta d’una església romànica d’una nau amb un absis semicircular i coberta de volta de canó. Portalada de tres arcs de ferradura i campanar que en origen era de planta quadrada. 

A l’esquerra de l’església, i al costat de la carretera que dóna la volta a l'Estany també s'hi troba un comunidor de planta quadrada amb cobertes als quatre vents coronada per una creu de metall.  Aquest temple servia per a beneir el terme, demanar protecció contra les tempestes i fer fora els mals esperits. Se li dóna una cronologia dels segle XVII-XVIII aproximadament.
 

Les llacunes de Can Morgat són un exemple de recuperació de zones humides dessecades en el passat en benefici de l’agricultura. En aquest espai, fa pocs anys que hi ha retornat la vida aquàtica on temps enrere la mà de l’home va decidir arrencar-la; un pas endavant en la recuperació d’un paisatge que gaudeix d’una enorme estimació popular i des d'on es poden observar diferents espècies d'aus i d'altres animals que hi viuen.

Les llacunes de Can Morgat estan formades per un conjunt de 4 llacunes artificials i zones inundables al voltant de la riera de Can Morgat o de Can Ordis al municipi de Porqueres: la llacuna d’en Margarit., la bassa de la déu de Can Morgat,  la Llacuna de l’Aulina i la llacuna de l’Artiga. S’han restaurat a partir d’un projecte LIFE-Natura de la Unió Europea, l’any 2006, elaborat pel Consorci de l’Estany que pretenia recuperar els ambients aquàtics de l’entorn de l’Estany de Banyoles.

 

Puig Clarà a 315 metres d’altitud s’ha convertit en un fantàstic mirador del sector oest de l’Estany de Banyoles.L'espai forma part d’un conjunt de petits turons d’origen eocènic que volten l’Estany de Banyoles com Sant Patllari, el Puig de les Gitanes o el Turó de Can Morgat i que dibuixen la conca hidrogràfica de l’Estany. 

Disposa de dos miradors de fusta amb vistes als 360º que permeten gaudir de la impressionant vista panoràmica de l'estany de Banyoles, la ciutat, part de l'Empordà i del Prepirineu i Pirineu. 

 

 

 

 

Comparteix:
  • Temps de durada: 2 hores
  • 7,0 km
  • Dificultat mitja
App Banyoles

#debanyoles