ca
 
Rutes
Afegir a favorits

El Barri Vell

El Barri Vell de Banyoles està  ple de racons que ens recorden el seu passat medieval, places, carrers, esglésies,..  Entre tots ells destaca la Plaça Major, plaça porticada construïda a finals del s. XIII. Els arcs de pedra  i els porxos són el tret distintiu d’aquesta plaça, centre de la vida social banyolina.

La Pia Almoina seu del Museu Arqueològic,  és un antic “palau” gòtic amb un pati interior, amb pou i  una galeria d’arcs ogivals. El 1250 es va convertir en seu del Consell de la vila, l’antic Ajuntament. A principis del s. XIV i fins el s. XIX  s’utilitza com a Pia Almoina, institució benèfica medieval dedicada a la caritat.

El Monestir de Sant Esteve és l’origen de la ciutat de Banyoles, va ser fundat per l’Abat Bonitus l’any 812. Al llarg de la història ha patit tota mena de destruccions i remodelacions, i l’obra actual, excepte la portalada, és d’estil neoclàssic d’una sola nau i sense ornamentació. Dins l’església es pot veure el retaule gòtic de Santa Maria de l’Escala del s. XV. I també es pot visitar el claustre d’estil barroc construït durant el s. XVIII i l'arqueta de Sant Martirià, patró de la ciutat.

L’altra església que es pot visitar és Santa Maria dels Turers construïda a finals del segle XIII principis del XIV amb molta influència del gòtic francès, es considera d’estil gòtic antic. És una església amb volta de creueria i campanar d’espadanya o “cadireta”.

La Llotja del Tint, del s. XV i dedicat al tint de la llana, és un dels pocs edificis gòtics industrials que queden a Catalunya. El seu espai interior és rectangular, està format per dues tramades de gran alçada separades per tres arcs apuntats. Actualment s’utilitza com a sala d’exposicions.

En els darrers anys també s'ha recuperat un tram de l'antiga muralla de la ciutat construïda a partir del s. XIII. El tram visitable és més modern i s'hi poden veure les espitlleres originals i dues glorietes d'inspiració gòtica construïdes el s. XVI o XVII.

Passejant pel barri vell es poden veure també diversos trams de la xarxa de recs de la ciutat restaurats, i tampoc ens podem perdre una visita als dos museus de la ciutat, el Darder i l'Arqueològic.

Gran part d’aquest recorregut transcòrrer per zones per a vianants, essent un itinerari adaptat per a gent amb mobilitat reduïda. I es troba tant sols a 10 minuts a peu de l'Estany. 


 

Comparteix:
  • Temps de recorregut: 1 hora (sense comptar el temps de les visites a cada monument)
  • 1,6 km
  • Dificultat baixa
App Banyoles

#debanyoles